Dierenspeciaalzaak
De Bok

Dierenspeciaalzaak De Bok - Alles voor jouw knaagdier

Een hamster kopen

De beste plek om een hamster te kopen is bij een dierenwinkel. Daar is het vaak schoon en netjes. Hierdoor heb je ook de minste kans dat jouw hamster een infectie kan hebben. Ook bij een fokker kun je hamsters kopen. Dit is vaak het beste als je later zelf ook wilt gaan fokken.

MAAR LET OP!
Bij de aanschaf van je hamster moet je letten op een aantal dingen:

 • Is het een mannetje of een vrouwtje.
 • Heeft hij geen wondjes. (soms vallen hamsters die in 1 hok zitten elkaar aan).
 • Heeft hij geen infecties.

De kooi


Hamsters leven graag alleen. Ze zijn erg agressief naar andere hamsters en kunnen dus niet in groepen worden gehouden. Een Hamster kooi moet minimaal 30x50x35 cm zijn. Een apart slaaphokje van 15x15x10 cm zal hij zeer waarderen. De kooi moet gemaakt zijn van knaagbestendig en makkelijk schoon te maken materiaal, meestal kunststof. Het is echter niet verstandig om een kooi met geheel dichte zijwanden te nemen omdat dan de luchtverversing onvoldoende is.

Het is het veiligst als je een kooi met een plastic of glazen wand koopt. Hierdoor voorkom je dat je hamster ontsnapt. Dit is veiliger dan een kooi met tralies. Als je er toch voor kiest om een tralie kooi te kopen let er dan wel op dat de tralies dicht genoeg bij elkaar zitten. Zodat uitbraak onmogelijk is. Sommige kooien hebben meerdere verdiepingen. De hamster heeft hierbij veel klimplezier. Maar wanneer de hamster ouder wordt, wordt deze ook vermoeider en zal hij moeilijker naar boven kunnen klimmen. Let er ook op dat de hamster niet twee verdiepingen naar boven hoeft te lopen om bij zijn voer en/of drinken te komen. Het beste is om het op een plek te zetten waar hij er het snelst en makkelijkst bij kan komen.

Als bodembedekking kun je het beste iets gebruiken dat niet teveel stoft. Met name aubiose (hennep) is goed geschikt. Watten, houtwol en zaagsel zijn niet geschikt omdat dit tot verstoppingen kan leiden. Hamster doen hun ontlasting meestal in hetzelfd hoekje. Dat hoekje moet je dagelijks schoonmaken. De gehele kooi moet minimaal één keer per week worden schoon gemaakt en één keer per maand desinfecteren met een beetje Dettol. Hamsters zijn erg actieve dieren. Een loopmolentje zorgt dan ook voor wat fitnesstraining.

De beste plek
Het beste is om de kooi op een tafeltje of kastje te zetten, want op de grond is het vaak te koud voor de hamster. De temperatuur moet rond de 20/22 graden zijn. Als het veel kouder is kan hij in een winterslaap komen. Zorg er ook voor dat deze op een rustige plek staat, zodat de hamster ongestoord kan slapen.

Schoonmaken van de kooi
Dit is ook weer een punt waar je op moet letten als je een kooi voor je hamster koopt. Kun je de kooi goed schoonmaken? Een hamsterkooi met meerdere verdiepingen zal wat lastiger zijn. Om de week moet je de kooi voorzien van vers strooisel. Wanneer bijvoorbeeld de bodem van het hok erg vies is, kun je deze schoonmaken met wat afwasmiddel en water.

De verzorging


Ten eerste moet je de juiste spullen hebben. Je moet bijvoorbeeld een drinkflesje, een voerbakje, een radje en andere speeltjes, goed nestmateriaal (zoals zaagsel, geen stro, want hierdoor kan hij zich verwonden) en hamstervoer. Ten tweede moet je genoeg tijd hebben om voor je hamster te kunnen zorgen.

Weeg een hamster wekelijks. Kijk ze regelmatig na. Let erop dat hun vacht schoon is (borstelen) en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. Voel goed of de hamster niet vermagerd, bij ziekte is dit vaak het eerste wat je opmerkt!

Tam maken


Laat je hamster de eerste paar dagen in zijn hok zitten, zodat die kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Houdt af en toe je hand in het hok en geef hem wat lekkers te eten (bijvoorbeeld zonnebloempitten). Als hij het niet meteen opeet leg het dan ergens neer, zodat hij weet dat het van jouw komt. Wanneer je hamster al wat meer aan je gewend is kun je proberen om hem op je hand te lokken met wat eten. Als dat lukt kun je een van de volgende keren proberen hem eruit te pakken. Let er dan wel op dat je hem niet hoog boven de grond houdt, maar boven de tafel. Als hij valt kan hem niets gebeuren.

Tamme hamsters vinden het meestal niet erg om opgepakt te worden. Overdag of als ze slapen kunnen ze erg schrikken en dus bijten! Hamsters zullen altijd proberen te ontsnappen. Hier moet op gelet worden als de dieren worden opgepakt. Pak ze altijd van onderen. Pak ze nooit in hun nekvel, omdat dat voor de hamster bedreigend is.

Voeding


De voeding moet bestaan uit pelletvoer. Caviakorrels zijn ook geschikt. Een eetlepel per dag is voldoende. Als aanvulling op het voer kun je groenvoer bijgeven. Voorbeelden zijn andijvie, klaver en paardebloemblaadjes. Ook een stukje fruit mag met mate gegeven worden. Was de groente van te voren goed. Meelwormen, een gekookt ei of een hondenbrokjes zijn goede tractaties voor een hamster. Pas wel op om de voeding in een keer te veel te veranderen. Dit kan tot darmklachten leiden.

Een hamster heeft voldoende drinken nodig. Iedere dag moet je zijn drinkwater verversen. Als voedsel voor je hamster kun je kant en klare pakjes droogvoer bij de dierenwinkel kopen. Daarnaast kun je hem ook groenten en fruit geven, zoals aardbeien, appels, sla, enz. Je moet uitproberen wat je hamster het lekkerst vindt. Je kunt ze ook sommige planten van uit de tuin geven, maar let wel op met wat je plukt. Er zijn een aantal giftige planten:

 • Berenklauw
 • Bilzekruid
 • Bosanemoon
 • Hondsdrag
 • Hondspeterselie
 • Klaverzuring
 • Monnikskap
 • Narcis
 • Sneeuwklokje
 • Vingerhoedskruid

Terug naar bovenJe bevindt je hier: Home - Knaagdieren - De Hamster